Lieve familie Duits,

Een aantal jaren terug heb ik, zoals velen van jullie weten, stamboomonderzoek gedaan naar de familie Duits. Uiteindelijk kwam ik uit in het jaartal 1600 en de regio Zuid-Limburg. Onze achternaam was toen Duyzings(Duijsings en nog vele andere varianten). Pas bij de invoering van de burgerlijke stand, begin 1800, heeft onze voorvader Benedictus(ook geboren op 18 april) de naam als Duits laten registreren. Tijdens mijn onderzoek kwam ik ook op het familiewapen. Zie bovenstaande afbeelding.

Nu kwam ik in contact met mijn nicht Giselle en vertelde haar mijn ideetje om een nieuwe familiewapen te laten registreren en dan onder de naam Duits. Zij is grafisch ontwerpster en wilde graag een aantal opties uitwerken.

Om toch een link met onze ‘roots’ te houden, willen we deze zoveel mogelijk overeen laten komen met het origineel, maar wel een aantal aanpassingen doen. Door deze aanpassingen hebben we dan wel écht ons eigen wapen van de familie Duits.

Ik stelde voor om de Franse lelie groter te maken en de kruisjes kleiner. En de wolfshaak te verwijderen, omdat deze ook geassocieerd wordt met extreemrechtse groeperingen. Een ander idee was om het schild blauw te maken. En als laatste de lelie niet zilver, maar ook goud weer te geven.

Nu willen we aan zoveel mogelijk familieleden van de familie Duits vragen, wat hun voorkeur is. Vandaar deze poll.

Even een toelichting op de voorgestelde veranderingen:

  • blauw in plaats van rood; is persoonlijk. Een paar familieleden willen het origineel rood behouden, maar blauw is ook mooi en dan wordt het wapen toch iets meer onderscheidend van de Limburgse tak. Maar om ons aan het origineel te houden, rood dus, is ook iets voor te zeggen.
  • lelie goud in plaats van zilver; ook een persoonlijk idee. Volgens de origineel beschrijving hoort het zilver te zijn. Maar dan springt hij er niet zo uit, vind ik. Ook omdat de kruisjes al zilver zijn.  Maar wederom de keus, aan het origineel houden en dus zilver, of weer onderscheidend zijn en de lelie goud maken?

Nog één opmerking; als alles stemmen zijn geteld, zal ik proberen het wapen te laten registreren. Het is niet gezegd of onze keuze geaccepteerd wordt. Maar dat horen we dan vanzelf. Het kan nog zijn dat het alsnog veranderd. Misschien mag hij wel niet teveel hetzelfde zijn en moet het wapen blauw worden of de lelie goud, om het te laten registreren.

Opmerking: laat onder dit artikel nog even een reactie achter met je naam en de keuze die je hebt gemaakt, zodat we kunnen zien wie er heeft gestemd.

Dus graag jullie stem op onderstaande drie nieuwe ontwerpen die Giselle heeft gemaakt. Als jullie interesse hebben, kan ik meer over onze afkomst vertellen. Ik heb er zelfs een boek ooit over uitgebracht. Ik heb er helaas geen exemplaar meer van.

Groet,

Olaf Duits

This poll is no longer accepting votes

Welk familiewapen vind jij het mooist?
31 votes · 31 answers
De opties
12 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *