pissende ijsbeer

Aan het einde van mijn straat, naast het prachtige en historische Museum Flehite in Amersfoort, stond daar een ijsbeer. Een opvallend beeld, niet alleen vanwege zijn imposante aanwezigheid, maar ook vanwege de boodschap die de kunstenaar met ons deelde: ‘hoe onverschillig, ongeïnteresseerd en hufterig de mens omgaat met dieren en het klimaat’. Aanvankelijk argwanend tegenover dit ongewone tafereel bij het museum, raakte ik langzaam gehecht aan de ‘Pissende IJsbeer’.

Het kunstwerk diende als een dagelijkse herinnering aan de verantwoordelijkheden die we dragen ten opzichte van de natuur en de dieren om ons heen. Het was meer dan slechts een sculptuur; het was een stille getuige van onze interactie met de wereld om ons heen.

Bovendien bracht de ijsbeer een levendige energie naar mijn buurt. Ik kon genieten van het schouwspel van mensen die zichzelf vastlegden naast de beer voor een snel kiekje. Selfies werden genomen, lachende gezichten werden gedeeld, en het voelde alsof de ijsbeer een gemeenschappelijk gesprekspunt werd voor zowel de lokale bevolking als bezoekers.

Maar zoals het gaat in het leven van kunstwerken, moeten we nu afscheid nemen van de Pissende IJsbeer. Het is een bitterzoet moment, want hoewel de ijsbeer verdwijnt, blijft de impact van zijn boodschap bij ons achter. De ochtenden dat ik er langs reed en even een blik wierp, een glimlach wierp, die zal ik missen.

Ik had gehoopt dat Amersfoort een nieuwe plek zou vinden voor dit geliefde kunstwerk, bijvoorbeeld in het Burgermeester Brouwerplantsoen. Stel je voor, te midden van de gezelligheid van Lepeltje Lepeltje, met de ijsbeer als een wijze observator van het bruisende leven om hem heen.

Als een buurtbewoner, voel ik toch een leegte achterblijven. Ik zal het beeld missen, de onverwachte charme die het aan mijn dag toevoegde. Maar in de wereld van veranderingen blijft niets eeuwig hetzelfde! En dus, terwijl we vaarwel zeggen tegen de Pissende IJsbeer, blijft de hoop op een nieuwe plek en een nieuw hoofdstuk voor dit iconische beeld. Met een vleugje melancholie en hoop.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *