Ierse stew met Guinness bier voor de herfstachtige dagen

Met dit herfstachtige weer en met een blik in mijn koelkast, leek het mij een goed idee om eens een Ierse stew te proberen. Een stoofpotje. Ik had Guinness, en andere zware, donkere bieren, kacheltje stond aan, buiten regende en waaide het hard. Dus waarom niet.

In het origineel stond 500ml Guinness. Dat vond ik al weinig, maar oké. Ik las verder en daar stond, dat als het gedurende de twee uur dat het staat te pruttelen uit zou drogen, voeg dan water toe. Oké, we gaan het water dus vervangen met Guinness. Oh, en tip van een vriendin, als je het bier toevoegt, schenk het dan via de wand van de pan. Stout hoort (natuurlijk) al niet koud te zijn, maar voor geval dat; je laat het vlees schrikken als je er een koude plens bier over giet en kan dan taai worden.

  • En hier de ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (liefst van Ierse runderen natuurlijk)
    • 4 el boter
    • 6 sjalotten, in ringen
    • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
    • 1 winterpeen (ca. 200 g), in plakjes
    • 1 pastinaak (ca. 200 g), in plakjes
    • 2 takjes tijm
    • 2 takjes rozemarijn
    • 2x 500 ml Guinness bier
    • 2 laurierblaadjes
    • 4 kruidnagels
    • 4 jeneverbessen
    • 2 eetlepels mosterd
    • 1 prei, in dikke ringen
    • zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van ongeveer 2 cm.
  2. We snijden de wortel en de pastinaak in schijven (even wassen en de fijnschiller er overheen)
  3. Pel vervolgens de sjalotten en snijd deze in ringen
  4. De knoflook snijden we ook fijn
  5. Maak de prei schoon en snij in dikke ringen
  6. Verhit 2 eetlepels boter in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan.
  7. Bestrooi dit nu met peper en zout naar smaak en neem het vlees uit de pan.
  8. Verhit de rest van de boter in de pan, doe de sjalotten, winterpeen en pastinaak erbij en roerbak 3 minuten. Let op; niet de prei!
  9. Voeg de kruiden, de specerijen, knoflook en de eerste 500ml Guinness toe
  10. Doe het vlees weer terug in de pan en breng aan de kook.
  11. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (hoe langer hoe beter).
  12. Voeg indien nodig wat extra heet water toe. Euh, ik bedoel Guinness natuurlijk!
  13. Aan het einde, laatste 5  a 10 minuten, voegen we de prei en de mosterd toe.
  14. Je kan nu de stoof op smaak brengen met zout en zwarte peper.

Dat was het. Nu lekker kaarsjes aan, wat klassieke muziek en een mooi donker bier er naast.

Eet smakelijk!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *