groenteschotel met zalm

Groenteschotel met zalm

Gisterenavond heb ik weer eens mijn favoriete groenteschotel met zalm gemaakt. Ik zal je een aantal voorbeeld ingrediënten geven, maar in principe kan je er van alles in doen wat je zelf lekker vindt. Ook maak ik dit wel eens zonder zalm, dus gewoon een flinke portie groente. Meestal gooi ik er bij wat ik nog in de koelkast heb liggen.

 • olijfolie
 • twee teentjes knoflook
 • citroen of citroensap
 • aubergine
 • courgette
 • handje haricots verts per persoon
 • ansjovis
 • basilicum of Italiaanse kruiden
 • zwarte olijven
 • kerstomaatjes
 • zalm
 • peper en zout

Ik begin met in een kom wat olijfolie te doen. Dan voeg ik een fijngesneden knoflook toe. Eén teentje, maar meestal doe ik er zelf twee teentjes in. Dit doe ik als eerste zodat de knoflook dan naar mijn idee lekker in de olie kan trekken.

Nu haal ik van de haricots verts de topjes er af, doe ze in een pannetje en wacht tot het kookt. Ik laat het zo’n 5 a 7 minuten koken. Daarna gooi ik ze in een vergiet en spoel ze even af met koud water en laat ze uitlekken.

Nu snij ik wat schijfjes aubergine en courgette. Van deze schijfjes maak ik wat blokjes en doe deze ook in de kom. Daarnaast snij ik de basilicum, kerstomaatjes en voeg ook deze toe. Wat ik ook wel eens doe, is gewoon vanuit een potje, Italiaanse kruiden er door heen. Tussendoor roer ik steeds het mengsel af en toe wat om. Ik doe er wat zwarte olijven bij en snij wat ansjovis in stukjes en voeg dit ook toe. de haricots verts zijn nu wel droog en mix ik er door. Nu sprenkel je er wat citroensap over, of je knijpt een citroen er boven uit. Als laatste wat peper en zout. Voorzichtig met de zout, want de ansjovis zorgt al voor genoeg zout. Soms gebruik ik niet eens zout, ook nog gezonder dus.

Ondertussen heb ik de oven voorverwarmd op 180 graden. Ik pak een ovenschotel, olie die even in en schudt het bovenstaande mengsel in de schotel. Ik hou wat ruimte aan de andere kant over voor de zalm. Daar leg ik dus de zalm in. Ik sleep de zalm even door de olie in de schotel, beide kanten. Wat zout en peper over, eventueel nog wat citroensap en de groenteschotel kan zo’n 18 minuten in de oven.

Ondertussen wacht je met een biertje of een lekker wijntje tot alles klaar is.